
INVESTMENT ADVISER CONTINUING EDUCATION WEBINAR QUESTIONS 
FEBRUARY 7, 2024 

These questions were generated during the Division of Securities initial Investment 
Adviser Continuing Education (IAR CE) webinar on February 7, 2024. Please let our 
office know if we missed your questions, if you have new questions, or if you need 
additional clarification. 

General Information 

• Colorado Securities Rule 51-4.4.1(IA) requires investment adviser 
representatives (IARs) licensed or required to be licensed in Colorado to 
complete 12 credits/hours of (IARCE or IAR CE) each year. The IAR CE courses 
must be given by an Authorized Provider. 

• The 12 credits/hours of IAR CE shall include six credits/hours of Products and 
Practice and six credits/hours of Ethics and Professional Responsibility. 

• IARs that renewed their license as of January 1, 2024, will be required to take 
12 credits/hours of IAR CE by December 31, 2024. 

• All course providers and IAR CE courses must be approved pursuant to the 
procedures and practices established by the North American Securities 
Administrators Association (NASAA). 

• You will be required to take 12 credits/hours of IAR CE as long as you are 
licensed as an IAR in any state that has adopted the IAR CE rule. 

PRODUCTS AND PRACTICE CATEGORY, THE ETHICS AND PROFESSIONAL 
RESPONSIBILITY CATEGORY, AND COURSE CREDITS 

1. Describe the Products and Practice component. 

Products and Practice content addresses an IAR’s continuing education 
regarding financial products, investment features, and practices in the 
investment advisory industry. 



2. Describe the Ethics and Professional Responsibility component. 

The Ethics and Professional Responsibility content addresses an IAR’s ethical 
and regulatory obligations. 

3. What are some of the relevant topics for the Products and Practice and the 
Ethics and Professional Responsibility components? 

Topics include, but are not limited to the following: 

• New and emerging issues or products for the IAR in the financial services 
industry. 

• Compliance issues arising from advertising. 

• Changes and new developments in legislation, regulations, and rules. 

• Fiduciary obligations and ethical practices - Acting in the clients’ best 
interests, compensation, discretion, trading authority, conflicts of 
interest. 

• Fraudulent, manipulative, and deceptive practices. 

• Written Supervisory Procedures, Business Continuity Plan, Cybersecurity 
Procedures. 

4. Colorado Rule 51-4.4.1(IA)(A.)(1.) requires that at least three hours of the 
Ethics and Professional Responsibility category cover the topic of ethics. 
How do we meet this ethics requirement? 

If a course has been approved for Ethics and Professional Responsibility credit, 
content review has determined that half of the material in the course is 
related to an IAR’s ethical responsibilities. Content is reviewed by NASAA’s IAR 
CE team. 

Please see NASAA’s IAR CE Program Handbook information pertaining to course 
content management that identifies course content topics and explains 
guidelines for approving course curriculum for additional information. View 
NASAA’s IAR CE Program Handbook.  

5. Does one credit of IAR CE equal one hour of instruction? 

Pursuant to Colorado Rule 51-4.4.1(IA)(J.)(3.), a credit is a unit that contains at 
least 50 minutes of educational instruction.   

https://www.nasaa.org/industry-%20resources/investment-advisers/investment-adviser-representative-continuing-education/for-iar-ce-providers/


If a course has been approved for three credits, it will represent a minimum of 
150 minutes of educational instruction. 

PROFESSIONAL DESIGNATIONS AND CERTIFICATIONS 

6. If professional certification CE schedules do not align to the calendar year-
end reporting period required under the IAR CE rule, may we use CE credits 
we have completed for the professional certification continuing education 
cycle but may have been earned in 2023? 

No. You may not apply CE credits earned in 2023 to 2024 because the IAR CE 
requirement and the reporting period began on January 1, 2024, in Colorado 
and the rule does not have a provision authorizing the application of previously 
earned credits to current years prior to the rule becoming effective and the 
start of the IAR’s initial reporting period. 

7. May I use continuing education credits/hours earned for my Certified 
Financial Planner (CFP) credential for my IAR CE requirement? 

Yes, if all the following are true: 

• The IAR completes the credits of continuing education as a condition of 
maintaining the credential for the relevant reporting period. 

• The credits of CE completed during the relevant reporting period are 
mandatory to maintain the credential. 

• The CE content provided in the course is approved IAR Continuing 
Education Content. 

8. If I complete 12 hours of continuing education for my CFP credential, have I 
met the requirements for IAR CE? 

Probably not, but not impossible. As long as the 12 credits/hours of continuing 
CFP education are offered by an Authorized Provider and an Approved 
Instructor, the course content is approved by NASAA, the course content 
consists of six credits/hours of approved Products and Process plus six 
credits/hours of approved Ethics and Professional responsibility, and the 12 
approved credits/hours are earned during the relevant reporting period you 
may be able to apply the CFP CE to your IAR CE requirement. 



9. How does an investment adviser representative verify their CFP credit will 
apply to the IAR CE requirement? 

The IAR will go to the NASAA website and review the list of Approved IAR CE 
providers and see if the CFP CE provider is on the list. See a list of approved 
providers. 

If the individual or the group providing the CFP credit are on the list of 
Authorized Providers, go to the Authorized Providers website or otherwise 
contact the approved CE provider and review their course catalogue to 
determine if the course you are interested in is an approved course for IAR CE. 

DUALLY LICENSED INVESTMENT ADVISER REPRESENTATIVES AND REGISTERED 
REPRESENTATIVES/SALES REPRESENTATIVES 

10. If I am dually licensed as an IAR and as a broker-dealer registered 
representative/sales representative and I have completed CE provided by 
the Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), may I count my FINRA 
Regulatory Element continuing education towards my IAR CE requirement? 

Yes, you may apply FINRA’s Regulatory Element course towards the Products 
and Practice component of your IAR CE requirements so long as the FINRA CE 
content continues to meet certain baseline criteria as determined by NASAA, 
and the associated roster reporting fee of $3 per credit is paid by either the 
firm or the IAR. 

11. If I am dually licensed as an investment adviser representative and as a 
broker-dealer registered representative/sales representative, how do I 
report my FINRA CE Regulator Content to get credit for the courses? 

Check with the appropriate contact at your broker-dealer to determine if the 
firm will report FINRA CE Regulator Content and pay the applicable reporting 
fee of $18 ($3 per credit hour times six credits) on your behalf. If your broker-
dealer requires you to self-report, you will self-report your course completion 
through the Financial Professional Gateway (FinPro). If you are required to self-
report, you will also be required to pay the applicable reporting fee of $18, 
which is $3 per credit hour times six credits, through FinPro. 

Please note, there will be no refunds. In addition, if for any reason your 
reporting fee payment is not processed or is charged back you will not receive 
the corresponding IAR CE credits. 

https://www.nasaa.org/industry-resources/approved-iar-ce-providers/
https://www.nasaa.org/industry-resources/approved-iar-ce-providers/


12.How do I transfer credits/hours from the FINRA CE Regulator Content to my 
IAR CE requirement? 

An IAR who is also a registered broker-dealer registered representative/sales 
representative and who complies with FINRA’s CE requirements can report the 
completion of their Regulatory Element CE to satisfy their requirement to 
complete six credits of Products and Practice content, the IAR will pay the 
associated $18 through FinPro, unless the firm has opted to pay the fee for all 
its IARs. 

To self-report the completion of FINRA CE, you will need to log in to FinPro and 
scroll to the Continuing Education section, where there should be a header for 
IAR CE. Next to your Incomplete status, click the Apply Regulatory Element 
Credit link and follow the prompts to pay the reporting fee. Please note, your 
firm may opt to pay the fee for all its IARs. 

View a webcast on applying FINRA’s regulatory element CE to IAR CE through 
NASAA. 

Please note, there will be no refunds. In addition, if for any reason your 
reporting fee payment is not processed or is charged back you will not receive 
the corresponding IAR CE credits. 

REPORTING IAR CE FOR INDIVIDUALS THAT ARE NOT DUALLY LICENSED AS 
INVESTMENT ADVISER REPRESENTATIVES/SALES REPRESENTATIVES 

13. If I am not dually licensed as an investment adviser representative and a 
registered representative/sales representative, who reports my IAR CE 
Credit? 

The course providers report course completion to FINRA, NASAA’s vendor for 
program tracking. There is no need to directly report the completion of CE to 
your state securities regulator. 

14. Is there a fee required when my CE courses are reported for IAR CE credit? 

Yes, the IAR CE course reporting fee, also sometimes referred to as the roster 
fee, is $3 per credit per person. 

https://www.finra.org/registration-exams-ce/finpro?utm_medium=email&utm_source=govdelivery
https://www.finra.org/registration-exams-ce/continuing-education/ce-online
https://www.nasaa.org/wp-content/uploads/2022/08/Applying-FINRA-Regulatory-Element-CE-to-IAR-CE-webcast.mp4


15. When are fees paid for IAR CE course reporting? 

Fees are due upon submission. The course provider will submit the $3 per 
credit when an IAR’s completed course is submitted for credit. The course 
provider submits the course completion information to FINRA, the manager of 
NASAA’s CE reporting database. After successful submission of the course roster, 
the system will generate the accompanying invoice for the roster fees to be 
paid by the course provider. 

16. If I am a licensed investment adviser representative with my one-person 
licensed investment adviser firm, do I take the course and report successful 
course completion under my firm’s Central Registration Depository (CRD)/ 
Investment Adviser Registration Depository (IARD) number or under my 
individual CRD/IARD number? 

The IAR CE rule requires investment adviser representatives to take the IAR CE 
credits/hours, therefore, all IAR CE reporting will be made under your 
individual CRD/IARD number. 

WHERE DO I FIND APPROVED IAR CE COURSE PROVIDERS AND IAR CE COURSES? 

17. Where do I find providers approved/authorized to provide IAR CE content? 

All providers must be approved prior to providing IAR CE courses. Go to the link 
provided, and you will find a list of Approved IAR CE Providers and links to their 
webpages. See NASAA’s Approved Provider list. This webpage is updated as new 
CE providers are approved to provide IAR CE courses. 

18. Where do I find courses approved for IAR CE? 

IARs will need to go to an approved provider’s webpage or otherwise contact 
the provider to find courses approved for IAR CE. The provider webpages 
typically provide information about the IAR CE approved content, including 
course catalogues and course costs. 

19. Where do we get the list of approved courses? 

There is not a list of approved courses. IARs will need to contact each approved 
provider directly to find out about the approved CE content they are offering 
and to verify if the approved CE content may be used to satisfy more than one 
continuing education requirement. 

https://www.nasaa.org/industry-resources/approved-iar-ce-providers/


For example, the CE content may be used to satisfy continuing education 
requirements for Chartered Financial Analysts (CFA) and for IAR CE content. 

20. What is the cost of IAR CE courses? 

The cost of IAR CE courses vary. Some courses are offered free of charge and 
only require payment of the $3 per credit/hour reporting/roster fee. IARs may 
be able to take a three credit/hour course for as little as $20.00 or for as much 
as $300.00. 

21.What is the average number of credits/hours for an IAR CE course and how 
much time do they normally require? 

The Division does not currently have access to this type of statistic. However, 
approved providers may create courses that will provide varying numbers of IAR 
CE credits/hours. Courses may provide as little as half of a credit to as much as 
six credits. 

22. How to I verify the IAR CE credits have been reported to FINRA? 

It is highly encouraged that each IAR create an account on FINRA’s Financial 
Professional Gateway (FinPro) to maintain direct access to their securities 
registration information. 

FinPro gives IARs a mechanism to view their CRD/IARD record, schedule 
qualification exams, apply Regulatory Element CE session towards the Products 
and Practice component of the IAR CE requirements, monitor IAR CE approved 
providers submission of completed IAR CE courses, and keep track of the 
professional’s IAR CE transcript. 

FinPro account users will need to create account credentials, including a user 
ID, password, and security challenge questions, as well as verify identity with 
Transunion to access the system. 

You must use a supported browser to login. Supported browsers include 
Microsoft Edge, Chrome, Firefox, and Safari. FinPro cannot be accessed with 
Internet Explorer. 



FINANCIAL PROFESSIONAL GATEWAY (FINPRO) 

23. How do I get access to FinPro? 

Create your FinPro account and access FinPro account creation resources and 
other Fin Pro information on FINRA’s website. See FinPro’s account creation 
guide for additional guidance. Additionally, you can view FinPro’s New CE 
Platform User Guide. 

24. Where do I find the IAR Continuing Education and the Applying FINRA’s 
Regulatory Element CE to IAR CE webcasts on the NASAA website? 

View NASAA’s IAR CE Program Information webpage to access IAR CE Webcasts 
and Training. 

INSURANCE AGENTS 

25. If I am a licensed insurance agent/provider in the State of Colorado, will 
there be any opportunity for overlapping credit to cover both the IAR and 
insurance agent CE requirements? 

There may be opportunities to take courses that would satisfy the IAR CE 
requirements and continuing education requirements for insurance agents. 
Insurance continuing education courses may apply to IAR CE requirements if the 
provider, the instructor, and the course have been approved by NASAA. Find 
more information on NASAA’s Approved Provider webpage. 

INVESTMENT ADVISERS LICENSED IN MULTIPLE STATES 

26. If my home state is Colorado, but both my firm and I have clients in 
Colorado, Massachusetts, and California, what requirements will I need to 
meet state by state? 

The Model IAR CE rule contains a provision that allows the adopting state to 
recognize an investment adviser representative’s home state as the primary 
regulatory authority regarding CE. IARs that are in compliance with a home 
state IAR CE rule that is as stringent as the non-home state IAR CE rule will be 
deemed to be in compliance with the non-home state IAR CE rules. 

https://www.finra.org/registration-exams-ce/finpro?utm_medium=email&utm_source=govdelivery
https://www.finra.org/sites/default/files/2019-09/FinPro_Guide.pdf
https://www.finra.org/sites/default/files/2019-09/FinPro_Guide.pdf
https://www.finra.org/registration-exams-ce/finpro/ce
https://www.finra.org/registration-exams-ce/finpro/ce
https://www.nasaa.org/industry-resources/investment-advisers/investment-adviser-representative-continuing-education/program-information/
https://www.nasaa.org/industry-resources/approved-iar-ce-providers/


For example, if Colorado is your home state and you are required to be 
registered as an investment adviser representative in California and 
Massachusetts, as of January 1, 2024, you will be required to meet the IAR CE 
requirements of the Colorado rule. 

Massachusetts has not adopted an IAR CE rule and California adopted an IAR CE 
Rule that is substantially similar to the NASAA Model IAR CE Rule and the 
Colorado IAR CE rule. The California Rule requires 12 credits, equally divided 
between the Products and Practice and Ethics and Professional Responsibility 
components and it requires the investment adviser representative home state 
to have continuing education requirements that are as stringent as the NASAA 
Model Rule on IAR CE, that is 12 credits, equally divided between the two 
elements. 

Note, securities rules are subject to change. 
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